Akıllı Fabrikalar Ve Otomasyon

Dünya’da yaşanan gelişmeler neticesinde hayatımıza giren bazı kavramlar vardır. Bu kavramlardan bir kısmı endüstriyel gelişmelere konu olmuştur. Ve dolayısıyla dijitalleşme devri endüstri sahiplerini, ve endüstri ile konusu olan bazı meslek dallarını değişime zorlamıştır. Bunlardan birisi de Akıllı Fabrikalar fikri olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Peki nedir bu Akıllı Fabrikalar. İşletmelere, endüstrilere ve diğer meslek dallarına ne gibi avantajlar ve fırsatlar sunmaktadır?

Endüstri 4.0’ın Almanya’da bir konferans sırasında dile getirilmesinden sonra dijitalleşme ve otomasyon dünyasında büyük değişimler yaşanmıştır. Bu değişimler, yapay zekanın endüstriyel uygulamalarda kullanılması, Big Data denilen verilerin işlenmesi, Nesnelerin İnterneti (Iot) ve diğer birçok çözümlerin hayatımıza girmesi ve yerleşmesi olmuştur.

Endüstri 4.0, geleneksel endüstriyel üretim yöntemlerinden farklı olarak, üretim hattındaki makinelerin birbirleriyle ve merkezi bir kontrol sistemine bağlanması sayesinde otomasyonun daha da geliştirilmesini sağlamaktadır. Bu sayede, üretim süreci daha esnek, verimli ve daha hızlı hale gelmektedir.

  Endüstri 4.0’ın bizlere sunmuş olduğu bu değişimler neticesinde doğal olarak fabrikaların dijitalleşmesi, Endüstri’nin Otomasyon’a olan bağımlılığının artması gibi birçok faktör hayatımıza girmiştir. Ve bunların toplamı olarak Akıllı Fabrikalar teknolojisi ortaya çıkmıştır.

Akıllı fabrikalar, geleneksel fabrikalardan farklı olarak dijital teknolojilerin daha yoğun bir şekilde kullanıldığı bir üretim yöntemidir. Bu fabrikalar, üretim hattında yer alan makinelerin birbirleriyle ve merkezi bir kontrol sistemine bağlanması sayesinde, üretim verimliliği artırılabilir, hata oranı azaltılabilir ve üretim süreci daha esnek hale getirilebilir. Ayrıca, akıllı fabrikaların büyük veri analizi yapabilmesi sayesinde üretim süreci daha iyi anlaşılabilir ve iyileştirilebilir.

Bu fabrikalarda üretim hattındaki makineler, sensörler aracılığıyla birbirleriyle ve merkezi bir kontrol sistemiyle iletişim kurabilir ve bu sayede verimlilik arttırılabilir, hatalar azaltılabilir ve üretim süreci daha esnek hale getirilebilir.

 Akıllı fabrikalardaki sensörlerin, cihazların ve sistemlerin birbiri ile haberleştirilmesi sonucunda, arızalar daha az yaşanır, veya hatalar ve arızalar daha önceden tespit edilerek gerekli önlemler alınabilir. Mesela bir sensör problem oluşturmaya ve ileri zamanlarda arızalanma ihtimaline karşı, o sensör uzaktan izlenerek oluşabilecek problemlere ve aksaklıklara önceden tedbir alınabilir. Ve bu sayede, dijitalleşmenin endüstri dünyasına kazandırdığı en büyük olaylardan bir tanesi Akıllı Fabrikalar olmaktadır.

 Ülkemizde bu tarzda gelişmeler, Endüstri 4.0 ve Akıllı Fabrikalar teknolojisinde fazla olmamakla birlikte, değişen ve globalleşen dünya koşullarında, ilerleyen zamanlarda hayatımızda en sık duyacağımız kavramlardan biri olacaktır.